Genieten in het NU

Het dagelijks leven is bij uitstek de plaats waar onze eigen (onbewuste) patronen tot uiting kunnen komen. Dit maakt dat het dagelijks leven een schat aan informatie bevat over onszelf en onze eigen groeiprocessen. We kunnen hier bewust van worden, door simpelweg te observeren hoe wij onze activiteiten doen. Vandaag had ik opeens een moment van helderheid, waarop ik bewust werd van een patroon.

Gewoon even een moment op de dag:
Ik had even een dekentje voor de hond gepakt en op de bank gelegd. Ik leg altijd een dekentje op de bank, zodat de hond er niet voor kan zorgen dat de bank beschadigd als ze erop zit.Toevallig zag Dissel (het hondje) dit en maakte ze duidelijk dat ze even op de bank wilde zitten, dus ben ik met haar op de bank gaan liggen.

Terwijl Dissel steeds meer begon te ontspannen en aan het genieten was van het moment, was ik heel onrustig in mijn hoofd. Ik dacht aan allemaal dingen die ik van mijzelf moest doen. Eigenlijk wilde ik opstaan en daarmee bezig gaan. Maar opeens begon ik mij af te vragen waarom ik mij zo druk maakte. Ik heb vakantie en al deze bezigheden hadden totaal geen haast. Waarom kon ik het allemaal niet even aan de kant zetten en even genieten van het moment?

Een moment van inzicht:
Een deel van het antwoord kwam direct al. Ik ben namelijk zelf een persoon met een sterke drive. Ik moet heel veel van mezelf en ik heb de neiging om constant door te gaan. Dit maakt ook dat ik de afgelopen periode heb gemerkt dat ik eigenlijk meer wil gaan genieten. Maarja, hoe dan?

Vandaag werd het mij in een keer duidelijk. Al deze gedachten en vragen brachten mij weer bij een andere vraag, namelijk: Geniet ik te weinig, omdat er te weinig momenten zijn om te genieten? Of…. Geniet ik te weinig, omdat ik mezelf de rust niet gun om te genieten in een moment. Dienen de genietmomentjes zich in overvloed aan op de dag, maar pak ik ze niet?

Die vraag legde de vinger op de zere plek. Ik gun mezelf niet de rust om te genieten. Genieten doen we niet in ons hoofd met onze gedachten, genieten hoeven we ook niet te plannen. Genieten kan altijd! Genieten kan door je gedachten even los te laten en je even over te geven aan het moment. Genieten doen we in het NU!

Misschien is de kracht van dieren wel dat zij leven in het nu. Kijk maar eens naar Dissel: ze geniet als ze slaapt, ze geniet als ze met haar bal speelt, ze geniet als ze lekker kan knuffelen met haar baasjes. Ze geniet, omdat ze in het NU leeft en zich overgeeft aan het moment. En als ik daar over nadenk, besef ik mij hoeveel wijsheid dieren (onbewust) hebben.

De transformatie:
Opeen was alles helder en daar kwam het moment: het moment van transformatie. Sta ik nu op van de bank en ga ik bezig met alles wat ik van mezelf moet? Of laat ik mijn gedachten los en geef ik mij over aan het moment?

Ik heb dat laatste gedaan en zo ontstond er spontaan een genietmomentje op de dag! Heerlijk!

©Martijn Lohuis, geschreven op 6-8-2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s